Նախագծի մասնակիցներ 5-6-րդ դասարանցիներ
Նախագծի ժամանակահատվածը՝ 2013-2014 ուս․ տարի
Նախագծի նպատակը Սովորողները ինքնուրույն կատարելով հետազոտություններ ու փորձեր սովորելու են ընտրել առողջ սնունդ, հնարավորինս հրաժարվել կոնսերվանտներ և սննդային վտանգավոր հավելումներ պարունակող սնունդից։ Նախագծի հիմնական նպատակներից մեկն է սովորողներին ցույց տալ ծխելու վտանգավոր ազդեցությունը մարդու օրգանիզմի վրա։
Նախագծի ընթացքը և քննարկվող հիմնական հարցերը
Առողջ սնունդ
Նախ կրթահամալիրի սովորողների շրջանում անցկացնում ենք հարցում, թե նրանք արագ սնունդից ի՞նչն են նախընտրում, դրսում ավելի հաճախ ի՞նչ են ուտում և խմում։ Ըստ պատասխանների ձևավորվում է սննդի և խմիչքների մի շարք, որը պետք է ուսումնասիրել։
- Սովորողները բաժանվում են խմբերի, ամեն մի խումբ ուսումնասիրում է որևէ արտադրանք, ուշադրություն դարձնելով հետևյալ հանգամանքներին՝
- Պահպանման ժամկետ․ Համապատասխանո՞ւմ է արդյոք տվյալ արտադրանքի պահպանման ժամկետը չափանիշներին։
- Բաղադրություն․ Ինչի՞ց է կազմված արտադրանքը, ի՞նչ վնասակար նյութեր, հավելումներ է պարունակում, ինչպե՞ս են այդ հավելումներն ազդում մարդու օրգանիզմի վրա և այլն։
- Առաջարկվում է առողջ այլընտրանք տվյալ արտադրանքին։
Առողջ ապրելակերպ
- Սովորողների հետ միասին անցկացնում ենք հարցում 15-ից մեծ անձանց հետ ծխելու վերաբերյալ։ պարզում ենք տեղյակ ե՞ն արդյոք ծխելու վատ հետևանքների մասին և եթե այո, ինչո՞ւ են ծխում։
- Սովորողներին հանձնարարվում է ուսումնասիրել թե երթուղայիններում, հասարակական այլ վայրերում ծխո՞ւմ են արդյոք, եթե այո, ինչպե՞ս են դրան վերաբերվում շրջապատողները։
- Ուսումնասիրում և ներկայացնում ենք ծխելու և խմելու վատ ազդեցությունը օրգանիզմի վրա։
Բոլոր նյութերն ու արդյունքները տեղադրվելու են սովորողների բլոգում և նախագծի հաշվետու էջում։
Նախագծի կատարման ընթացքում սովորողները կարող են օգտվել հետվյալ կայքերից և նյութերից՝
http://www.youtube.com/watch?v=DTIxRNpDBb0
http://www.youtube.com/watch?v=E9g4dqiaFMw
http://www.youtube.com/watch?v=TkVGzcgB5d0
Քանի որ նյութերի մեծ մասը ռուսերեն լեզվով են, նախատեսվում է նաև համատեղ աշխատանք ռուսերենի դասավանդողների հետ։
Նախագծի արդյունքներ․
- Հարութ Հարությունյան «Երշիկ Միկոյան»
- Սարգիս Մարգարյան «Lays չիփսեր»
- Սուսաննա Հովհաննիսյան «Ծխելու վտագները»
- Տիգրան Սերոբյան «Բեկոն ֆիրմայի երշիկ»
- Էլինա Գրիգորյան «Վետչինա»
- Միլենա Մարկոսյան «Pringels չիփսեր»
- Մարինե Իշխանյան «М&Ms»
- Մարատ Մկրտչյան «Չորահաց»
- Սոնա Շահբազյան «Մի՛ ծխիր»
- Միլենա Արսենյան «Քաղվածքներ ծխախոտի մասին»
- Միլենա Արսենյան «Մարդու թոքերը»
- Միլենա Արսենյան «Բերանի տհաճ հոտն ու պասիվ ծխողները»
- Գագիկ Գալստյան «Ծխելու մասին փաստեր»
- Լիլիթ Հովհաննիսյան «Ի՞նչ բաղադրություն ունի ծխախոտը և ինչով են դրանք վնասակար»
- Հրաչ Եղիազարյան «Ծխախոտ»
- Ազատ Հարությունյան «Ծխախոտի ազդեցությունը մարդու առողջության վրա»
- Գագիկ Եղոյան «Ծխախոտ»
- Մանե Համբարձումյան «Մի՛ ծխեք»
- Մարինե Ասատրյան «Արագ եփվող լապշա Mивина»
- Նազելի Տեր-Պետրոսյան «Մայոնեզ Calve»
- Լիլիթ Հովհաննիսյան «Վիտամիններ»
- Ազատ Հարությունյան «Վիտամիններ»
- Հարություն Հարությունյան «Վիտամիններ և հանքային նյութեր»
- Սուսաննա Հավհաննիսյան «Ելակի վիտամինները», «Բանանի վիտամինները»
Уведомление: Բնագիտության ուսուցումը կրտսեր դպրոցում նախագծերի և ճամփորդությունների միջոցով | Ազնիվ Հովհաննիսյան